Nawet w Swieta Bozego Narodzenia mozna zjesc zdrowo. Tym razem pierniczki w zdrowszej wersji, bo z ciemnej maki i bez cukru :D Zapach nieziemski :)
Co bedziemy potrzebowali:
- 1 lyzeczka kakao
- 1 lyzeczka oleju kokosowego
- 2 lyzeczki przyprawy do piernika -----> Przepis na wlasna przyprawe piernikowa
- 8-9 lyzek miodu
- 1 jajko
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 400g maki pelnoziarnistej
Wykonanie.
Miod, jajko, kakao, przyprawe piernikowa i olej kokosowy dajemy do miski. Wszystko mieszamy. Teraz wsypujemy make z proszkiem do pieczenia i zaczynamy wyrabiac ciasto. Na poczatku bedzie sie rozpadalo, ale im dluzej bedziecie wyrabiac, to ladnie sie polaczy. Na stolnicy posypanej lekko maka, rozwalkowujemy ciasto na grubosc okolo 5-6mm i wycinamy ciasteczka w ulubionych ksztaltach :) Ukladamy je na blaszce, wylozonej papierem do pieczenia. Wkladamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygniecia.
Wystudzone pierniczki mozna polukrowac w tym samym dniu lub kilka dni pozniej. Pierniczki wkladamy do zamykanych szczelnie pojemniczkow razem ze skorka z pomaranczy lub kawalkiem jablka. Woda z owocow bedzie powodowala, ze pierniczki beda miekly. Owoce trzeba codziennie wymieniac, aby nie pojawila sie plesn. Za 1-2 tyg powinny juz byc mieciutkie. Pachna nieziemsko :D
Takie zdrowsze pierniczki można zajadać w nieskończoność :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)