Co bedziemy potrzebowali?
- piers z indyka zapomnialam zwazyc wiec nie powiem wagowo ile, ale mialam taki plat wielkosci rozlozonej dloni o grubosci okolo 3cm
- 3 cukinie
- 2 papryki (u mnie zolta i czerwona ale moga byc dowolne, ewentualnie zielona ale jedna)
- ze 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 3 zabki czosnku
- nac pietruszki
- pomidory w puszce
- siemie lniane jedna kopiasta lyzka lub 2 plaskie (jak ktos nie ma moze pominac)
- nasionka chia jedna lyzka (jak ktos ni ema moze pominac)
- oliwa z oliwek 2-3 lyzki
- kasza jaglana 4 lyzki kopiaste
- sol nie bede mowc ile bo kazdy ma swoj smak
- ziele angielskie 3-4szt.
- liscie laurowe 2 szt.
- slodka papryka kopiasta lyzeczka
- ostra papryka szczypta
- pieprz tez malutka szczypta
- bazylia plaska lyzeczka
- oregano plaska lyzeczka
- lubczyk ja dodalam swiezego pokrojonego drobno lyzeczke
- stevia/cukier dla poprawy smaku odrobinka
Wykonanie.
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczke. Ja nie podsmazam na patelce. Do garnka dodaje oliwe i na podgrzana wrzucam cebulke, czosnek przecisniety przez praske i chwilke smaze. Dorzucam pokrojona piers z indyka i chwilke jeszcze smaze.
Nastepnie dorzucam papryke, marchewke i pietruszke i zalewam woda.
Gdy juz marchewka z pietrusza zaczynaja sie robic miekkie wlewam puszke pomidorow drobno pokrojonych (jesli ktos ma cale to rozdziabdziac je lyzka), przeplukana woda kasze jaglana i dorzucam pokrojona cukinie. Pilnowac aby wody nie bylo zbyt malo. W miare potrzeby uzupelniac, bo jak wiadomo kasza jaglana wode bedzie wciagala. Czesto mieszac, aby nie przywarlo do garnka.
Gdy wszystko bedzie juz miekkie i kasza jaglana sie ugotuje to doprawic
jeszcze w miare potrzeby sola i stewia/cukrem. Dosypac natke pietruszki i mozna wcinac.
SMACZNEGO!
I nutka na dzisiaj ''Fall to Pieces''
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz