Co bedziemy potrzebowali?
- krewetki (ja mialam mrozone)
- papryka czerwona
- 4 pomidory lub puszka pomidorow
- 2 duze cebule
- 4 zabki czosnku
- ryz
- olej ( w moim przypadku oliwa z oliwek)
- pol puszki kukurydzy
- 1 lyzka jogurtu naturalnego
- lubczyk
- slodka papryka
- pieprz
- sol
- bazylia
- natka pietruszki
- stewia (lub cukier)
Wykonanie.
--- Sos.
Do garnuszka dajemy pokrojone pomidory, papryke, cebule i przecisniete przez praske 3 zabki czosnku, 1 lyzke oliwy. Zalewamy szklanka wody i gotujemy do miekkosci, doprawiajac sola, odrobina pieprzu, slodka papryka, lubczykiem, i odrobine stewia. Gdy zostaje zbyt duzo wody to ja odparowujemy. Nie moze byc jej zbyt duzo, zeby sos nie byl rzadki. Gdy warzywka sie ugotuja i nieco przestygna dodajemy lyzke jogurtu i posiekana natke pietruszki. Calosc blendujemy. Wrzucamy kukurydze i mamy gotowy sosik.
--- Ryz.
Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Chyba nie musze tlumaczyc jak to sie dokladnie robi :D Jak ktos nie wiem, to niech zerknie na opakowanie :D
--- Krewetki.
Na patelnie dajemy ze 2 lyzki oleiwy. Wrzcamy rozmrozone krewecie. Odrobine doprawiamy je sola i wrzcamy przecisniety przez praske 1 zabek czosnku. Krewetki sa gotowe jak sie ladnie pozamykaja w takie koleczka, jak na zdjeciu ponizej.
Na talerz dajemy ugotowany ryz. Kladziemy kilka krewetek i polewamy sosem. Mozna calosc jeszcze posypac posiekana natka pietruszki. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz