poniedziałek, 30 listopada 2015

PULPETY WOLOWE Z PELNOZIARNISTYM MAKARONEM I WARZYWAMI.



Raz na jakis czas pojawia sie u mnie wolowina, ale to moze ze 3 razy w miesiacu. Czerwone mieso ma wiele cennych skladnikow, jednak nie powinno sie go duzo jadac.


SKLADNIKI:
- wolowina mielona
- makaron pelnoziarnisty
- cukinia
- papryka czerwona
- cebula
- czosnek
- brokul
- sol
- pieprz
- curry
- kurkuma
- slodka papryka
- ostra papryka
- oliwa z oliwek
- platki owsiane



WYKONANIE.
Mieso doprawiamy sola, ostra papryka, slodka papryka, curry, kurkuma. Dodajemy jakies 3 przecisniete przez praske zabki czosnku i 2-3 lyzki platkow owsianych. Wlewamy 1-2 lyzki oliwy z oliwek i mieszamy mieso zeby dobrze sie wszystkie skladniki polaczyly. Wrzucamy na gotujaca sie lekko osolona wode na okolo 15-20 minut w zaleznosci od wielkosci pulpetow.

Brokula gotujemy w osolonej wodzie. Tak samo makaron ale to chyba oczywiste :)

Na patelnie dajemy 1-2 lyzki oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojona papryke, cebule i czosnek. Chwile smazymy. Dorzucamy pokrojona cukienie i jeszcze chwilke smazymy. Zalewamy szklanka wody i doprawiamy curry, slodka i ostra papryka, sola i odrobina pieprzu. Przykrywamy i dusimy do miekkosci.
Pychotka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz